15 Onde2 Pumpkin or labu for 1st Iftar

As salam everyone

Alhamdulillah, we managed to fulfill the 1st day of fasting yesterday without any glitch whatsoever. I guessed the few days of fasting during Rejab & Sya'ban helps, syukran. Had the breaking of fast at my mom's place as my sis & the gang had decided to have their iftar there too, being the first day & all. Penuh sarat dining hall  rumah my mom yg dah sedia comel itew. The younger kids also fasted a whole day & I hope it will continue throughout the month, especially Tintin..Don't ponteng2 arr baby girl.. U sudah besar, seharusnya puasa full this year :)


Made some onde2 labu after seeing it at Maz's place. Berasap2 kuih coz I took the pic immediately after onde2 itew dimekap with the kelapa parut :) Onde2 memang laku especially during Ramadhan. But I think I prefer the original green onde2 as to me pumpkin aka labu memang more 'kena' if dibuat APAM..heheh, betul tak babe?...dah peminat tegar Apam Pumpkin kan apa nak buat...just adore the taste so when I buy another pumpkin I am so gonna make Apam pumpkin! But for a change, boleh jugak lah try to make onde2 labu if you want, sesajer bagi variasi to tekak ;)


Onde2 Pumpkin @ Labu
Source: Maz (thanks Maz)

300g labu/pumpkin
tepung pulut secukupnya
gula melaka secukupnya - dipotong kecil
kelapa parut secukupnya - gaul dengan garam secukup rasa
3 helai daun pandan - dicarik dan simpulkan


Cara

1. Kupas kulit labu dan rebus dengan sedikit garam sehingga lembut, kemudian keluarkan air rebusan dan lecek lumat. Sejukkan dulu.

2. Bila labu dah sejuk, dalam periuk didihkan air bersama daun pandan.

3. Dalam bekas yang sesuai satukan labu dan tepung pulut (tepung ni masukkan sikit-sikit) dan uli hingga jadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan.

4. Amik doh dan leperkan kemudian letak 1 potong nisen/gula melaka dan tutup kemas. Masukkan dalam air yang telah mendidih dan tunggu hingga bebola tadi timbul. Kemudian boleh la diangkat dan masukkan dalam kelapa tadi. Golek-golek agar kelapa bersalut seluruhnya. Buat sampai habis. Siap...


See!!! berasap2 cik onde2 labu kita!


Some of the juadah at mom's place. The rest had their usual staple of rice with ayam masak merah while we had fried kuay teow yg abosultely yummilicious.


Okay peeps, that's all...Now gotta think what to cook for iftar today as we anak beranak berbuka puasa di rumah aja...Taa...

15 comments:

  1. Asslmkum kak yat.
    Wah! Byknya menu berbuka. Heeee. . Onde2 pun ok jg kan. Pg2 sue dah merayau cari idea nak msk apa ptg ni. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa alaikum salam dear

      Ni baru rumah my mom..kalo pi umah MIL lagi lah penuh sarat sebab rakyat jelata sebelah MIL lagi rameii..La ni akak pun lagi cari2 gak menu petang karang :)

      Delete
  2. Memang nampak berasap onde-onde labu tu... bila makan lagi berasap ye Yat! Seronoknya dapat buka ramai-ramai, juadah pun ada macam-macam.. rasa nak makan semua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. K Amie..hehe...barus lepas kena rebus kak, that's why...

      iftar ramei2 memang seronok..cuma ada terover makan sket arr kalo dah duduk ramei2 ni..

      Delete
  3. Selamat berpuasa...memang meriah betul juadah berbuka ya..tapi kalau dah berkumpul ramai2 ..tentu tak cukup.. onde onde labu tu pun mesti sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga dear..onde2 labu tu sedap jugak tapi lebih sedap si apam labu..ngeeeee :)

      Delete
  4. Yat....

    Ape mendaaa ni tayang gambar makanan byk2 kat sini uwaaaaa sungguh jeles tahap gaban dah ni. Itew kepak ayam goreng....makkkk aiii kfc pun kalah arh. Saper yg masak tu...share resepi cepat ahakkksss :ppp Dapat I bayangkan tepung dia yg garing amat ni!!!!

    Babe, I ingat u ada edit dkt photoshop gambar apam labu ni, kasi dia berasap2. Rupa2nya betul berasap....hawt!! I actually ada terfikir2 nak buat onde2 yg original tadi...tak kesampaian lah pulak. Tgk la besok ke lusa ke nanti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anie dearrr...hehe..u taw lah kalo dah berbuka reramei kan...juadah pong harus ramei gak..ahakss! itu tepung kfc my mom yg buat..ala...biasa jer with tepung beras & some rempah ratus..what exactly ntah eh..nanti i pi tanya..ai ni kalo my mom yg masak, apa pun tak tanya..main ngap jer

      yg asap2 tu real babe no editing..apa tak..immediately baru spa kan si onde2 dari periuk panas, I lomor mekap kelapa kat dia terus masuk studio tepi tingkap..muehehhee...berasapppp terus arr!

      Delete
  5. salam ramadhan almubarak Yat miss u ,adoi terliuq i tengok onde2 labu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan Chik Mi cayanggg.. miss u too dear..bila I nak ke Penang ni!

      Delete
  6. Woahhh babe.. itew gambar ade asap byk cantik.. ingat ade edit mengedit ruper nye panas berahang ye ondeh ondeh mu hahaha

    Yes i know u hot fav apam labu.. i also like it many many.. lembut ajer.. makan 3 pun tak terperasan hehehe

    Hari ini we makan nasi again.. lepas iftar mata tak leh angs.. ishhh susah lah.. hairi no longer in army so harus prepare rice non stop..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kihkihkih...sesekali berasapppp u!! masa amik gambar kan babe, sikit lagi I nak terjilat kelapa yg sangkut kat jari ai..baik sempat distop halfway..muahhahaha..dah habit kan..

      Harus I gigihkan cari labu this Sat..nak buat plak for iftar at in laws..tapi lepas I hidang, I rasa I nak letak apam labu tu nanti dekat2 ngan piring I..so senang I nak capai banyak2 hahahha...yg lain tu kira sapa sempat kira dapatlah sebelum dibalun licin oleh I..hehehe!

      Delete
  7. Salam Ramadhan yat,
    sedap kan makan onde2 time berbuka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Ramadhan to u too Gee! Sedap jugak this ondeh2..nanti I plan nak buat yg ORI version plak :)

      Delete
  8. Hello, new follower here and I’d like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop: http://www.the-chicken-chick.com/2013/01/clever-chicks-blog-hop-16-hogwash-soaps.html



    I hope you can make it!

    Cheers,

    Kathy Shea Mormino

    The Chicken Chick

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...