10 Of plants, house rules & swimming sessions

Salam all..happy weekend :)

I am off & away...before that I'd like to remind you...yes you Dudan..don't forget to water my plants, aite.
I've post some of the plants pics here so that you can be reminded of your chore..alaaa..bukan banyak mana pun..some only, depan rumah jer...hehe

Besides that, these pics serve as documentary proof & bukti sahih that these plants exist prior to my departure. Still segar bugar..especially the pandan plants!


This is my curry plant (exhibit A). 1 batang, cabang dahan ada 14..Daun2 tak tekira banyak dia..never mind...pelan2 nanti aku kira...so if I come back, kaler daun tukar brownish or layu semacam jer..siap!!!!


This is my pandan plant (exhibit B). Since ada 2 pokok pandan rimbun gak, to differentiate, aku namakan pokok pandan ni Pandanus Amaryllifolius or screwpine, nama manja dia. Pon rimbun gak..Batang 2, helaian pandan dia aku dah kira....ada 74. If I come back tinggal 73...siap!!!


This is another of my pandan plant (exhibit C). This one nama dia POndanus Amaryllifolius or screwdriver, nama manja dia. Sama rimbun gak..Batang 3, helaian pandan dia aku dah kira....ada 86. If I come back tinggal 85...siap!!!


This one pulak of my mint plant (exhibit D). Greek legend has it that the mint herb was formed when Persephone discovered that Pluto was in love with a nymph named Minthe. She was so jealous that she turned Minthe into a lowly plant. Pluto was unable to undo the spell, however he did soften it so that the more Minthe was tread upon, the sweeter she smelled. And so the mint plant was born...or so legend states.Betul ke tak lom pasti lagi. Nanti aku tanya Cik Som..or Queenie..muahahha...


Ni close up daun dia..just in case pokok ni kondem coz you-know-who tak siram, at least ada this pic to mengubat lara ku..But before that, if anything happen jugak...siap!!!


This one I don't know the name..but not for makan (exhibit E)..Paling senang nak hidup..Kejap jer dia rimbun sampai berurai2 daun2 dia..many times dah kena trim by Chef cum hairdresser. Ada 5 flowers & 3 baru nak tunas..kalo balik tinggal 4 & 2..siap!!!


Ni close-up sket  pic of the bunga..just in case Dudan pikiak nak klentong aku that this is NOT a flowering plant..so before dia bedekkan aku, ni 1 lagi bukti sahih that it IS INDEED a flowering plant..No bedek2 me that this pokok never berbunga okay..

So Dudan, that's your chore..don't forget aite, wait I buy for you singgam. Having said all that, please note that house rules STILL APPLY! regardless ketiadaan the bosses at home. Curfew still ON okay..and no partayyyy tupperware at home arr...if not...siap!!!

Ta ta...nak praktis kuak rentang, kuak rama2..paling tak silent movie..hiakhiakhiak!!! Bye..Doakan I selamat sumernya..ya aminn!

10 comments:

  1. PRAKTIS YAT JANGAN TAK PRAKTIS, SEMUA ACARA HOKAY!

    mak aiii....ko punya ondang2 untuk dudan tu...tak jadi aku nak berpartay kat umah ko...

    kagumz la kagumz....jejari ko mmg unique, terbukti tu...selain menghias kek ko pun ada bakat lain dalam menghijaukan pandangan...
    arini aku nak masak kari...

    selamat bercuti Yat...aku tunggu 9 bulan dari sekarang heeeeeeeeeeeeekekekeke...tunggu ko punya kek laa...alaaaa........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yat
      Lamanya you bercuti dan tinggalkan dudans n kitorang? Baliklah cepat, I dah dengar SOS message dari dudans pasal pokok2 you semua dah KUNING..

      Eniwei, tentang pokok mint, masa profs ajar kitorang, kitorang ponteng pi jenjalan kat Arab St cari murtabak hancur.. :-)

      Delete
  2. hahahaha melampau kak yattttttt hahaha

    ReplyDelete
  3. Siap kira daun pandan semua bagai....kesian yg tukang siram.

    ReplyDelete
  4. Yat,

    Oh ho ho....pegi berbulan madu yea :p ada bwk lingerie, handcuffs semua arh ni wahahahaz.

    Amboiii mcm mak tiri....sampai kira daun semua chettt takde keje langsung lah u ni. LOL!!! Adoooii u made my day lah babe. Anyway....enjoy ur cuti2 ;)

    ReplyDelete
  5. Very d greeeeeennn... cantik... jangan lupa tau...

    ReplyDelete
  6. hahhah yat u are so funny!..
    siap kira lagi berapa helai ya..hehe..
    pergi mana tu yat..untungnya anak dah besar2 tak payah nak sibuk2 mummy & daddy nak honeymoon ya..heheh akak ni anak kecik2 semuanya berderet nak ikut kalau pergi mana2..hahahaa

    ReplyDelete
  7. very the garang one..kecut perut i baca...banyak sangat, SIAP!!..takut u..hehe..btw, where r u going?

    -wanG-
    http://suteraterengganusilk.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Kak Yat,

    Where are thou? he he nak gi vacation, tinggalkan kitaorg ng gambar pokok munge dia :P No tupperware party hahahahaha part tu I gelak pecah perut sorang2..haha

    ReplyDelete
  9. wher u gui? me kempunan updates :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...