19 Biskut Cornflakes Badam Berhias

Edisi semangat nak buatkan mak kuih raya disambung lagi..sebelum buat, doa dipanjatkan agar cik oven tak wat hal..sebab kena keje lembur semalam..tapi alhamdulilah tak der apa2 sebab niat suci murni kan..nak pi kasi my mom sikit this kuih...bukan main berkobar2 semangat, pi bukak majalah nak choose kuih..mueheheheh...leh tahan Cik Yat kita, kemain lagi dia...siap beli balang kuih lagi..hahah..semalam gak pi kedai & beli balang...


Memula ingat nak wat Almond London, tapi ntah macam mana, dah tercoener plak pi buat this biskut raya..when I think back, sebab dia adalah aku tak leh tahan tgk kotak besar cornflakes beli masa start puasa...semangat tinggi nak wat macam2 kuih ngan cornflakes...tapi habuk pun tarakkk...so since semangat tengah tinggi ni, baik aku carik resepi yg gunaka cornflakes, kalo tak kotak cornflakes tu gerenti tak terbukak sampai raya..ishhh susah2 aku hidangkan jer cornflakes with milk pada tamu during raya kan...ok gak per....


So...this is the end product, dapat berapa bijik aku tak kira plak...tapi enuff to give some to my mom...so mak..tunggu na....nanti ai datang hantor ni kuih + a few others aite...lap u mak!! hehe...raya tahun ni tarak maruku spesel mak..cam lain jer mak..tapi u don go & goreng2 lagi ngan minyak panas ok...tak perlah kalo orang dtg carik maruku spesel mak tak der..nanti orang eksplen kan kat dia orang tu incident minyak panas arr...so dont pi curi2 pi wat maruku ek...hehe..


Biskut Cornflakes Badam Berhias

Bahan A
125gm mentega
25gm shoertening
80gm gula ising
1 biji telur

Bahan B
30 gm tepung kastad
50 gm tepung jagung
100 gm tepung gandum
20gm cornflakes
1/2 kecil serbuk penaik

Bahan hiasan'Badam panggang
Coklat masakan putih
Coklat masakan


Cara

1. Satukan Bahan A & pukul sebati. Masukkan Bahan B & gaul rata sehingga menjadi doh.
2. Bentukkan adunan doh menjadi bujur. masukkan doh dalam cawan kertas
3. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C (ikut oven masing2) selama 15-20 mins
4. Bila biskut dah masak, sejukkan. Tuangkan 1 sudu besar coklat masakan yg telah dicairkan & letakkan sebiji badam panggang diatasnya
5. Kemudian lorekkan dengan coklat masakan putih

Source: Majalah Saji edisi Ogos 2011

19 comments:

  1. Salam..Kak Yat, Wahhhhh..nampak sekut ni terus rasa nak ngap-ngap jeeee badam tu

    ReplyDelete
  2. Salam Yat cayanggg...boleh bagi akak sebalang x cornflakes tuh...hehe, tangkap leleh tul laa nengok topping coklat dgn badam sebutir atas tuh...weeyy laaa weeyyyy...!

    ReplyDelete
  3. umah ni xde kot kukis2 ni...huhu... kot ada pun pas raya nnt... kot ada laaa

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum akak...
    comelnya biskut nie akak... ada badam lg kat atas tu... sedaaapnyaa.....

    ReplyDelete
  5. yatttt sekut mnampak sungguh mengguda ,dah ada address ai kan jangan lupa pos ler ai sedia terima tau hehehe

    ReplyDelete
  6. uwaaaa mewahlah biskut ni..ada badam kat atas tu..dngn salut coklat lagi..sedapnya...

    ReplyDelete
  7. Babe
    20g of cornflakes.. so its like u hv tons left hahaha.. pi buat cornflakes chocolate praline.. honey cornflakes.. guarantee habis satu pack tu..

    I cakap orang.. i hv 1 big pack of cornflakes and coco crunch beli time gi Kl last month.. if sempat ku akan buat something if not.. buat makan breakfast sudah lah haha

    ReplyDelete
  8. Yat manjaa...

    hehe...menawan sungguh...tergoda akak...tengok badam tu lagi akak tergulik2 kat sini sambil layan lagu raya...nanti tunggu bawah blk...akak dtg nak ambil sebalang...haha.

    ReplyDelete
  9. Sue

    salam dear..cubalah cekot 1 ke 2 dari screen tu ya..jgn malu2 ahakss..

    ReplyDelete
  10. Kak Ummi

    hehe kak..kalo kita passing akak kotak cornflakes kita yg dabak tu, ok ka kak? pas tu akak tulun watkan kita kuih raya yg gunakan cornflakes..hehe..dah siap kita datang amik..bule la kak..bule lah hehehe..

    ReplyDelete
  11. Rin

    takder biskut, kepek ke kacang ke musti nak ada..bule gak tamu2 mengunyah kalo dtg tak bagitaw awal & tak sempat wat juadah hidangan lain..lepas raya wat pun ok kot...kalo takder orang makan....kita sendiri yg makan...sambil tengok tv!

    ReplyDelete
  12. Diana

    akak suka gak biskut2 yg ada badam or cokelat..ni lah dah terpeleot nak wat almond londin dah tercorner pat sini plak...

    ReplyDelete
  13. Noir

    holy smokes..like my oven..muahhaha!! sila capai 1 dari screen ya :)

    ReplyDelete
  14. Chik Mi

    hahaha Chik Mi..by the time kalo post tu kuih..abis bersememeh tu cokelat & tergolek2 tu badam!!

    ReplyDelete
  15. Yatie

    ni my bebudak lah yg gasak dulu! pantang ada cokelat..pasti testing 5 6 biji..tak taw la raya nanti ada lagi ke tak kalo ai tak pi simpan tempat secret..haha..

    ReplyDelete
  16. babe

    kalo rhajin ai wat cornflakes yg u cakap tu..tadi kita orang makan cornflakes for sahur..hahhaaa...abeh dude makan 2 mangkok ko!!! i x dont can last for any kuih now pulak!!

    ReplyDelete
  17. Kak Nur

    hehe...cepat kak..kita tgk cam nak tinggal setengah jer biskut tu digasak orang2 kat sini..

    ReplyDelete
  18. i belum pernah makan cornflakes yang bersalut choc cam tu mesti sedap kan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...