26 Kow Pow Noodle

Terrific Tuesday everyone..hehe...semalam ada member nak start wordless Monday eh babe, aku jgn kata wordless, trus pictureless, soundless segala..buzy rabaks, ni baru dapat hapdate..besok plak aku tak keje..yipeeeayyyy...tapi yg tak bestnya, ada followup ngan somebodi at CGH..ishhh harap2 la good news...no more needles of sort...me no like, baru jer last Sat baru jer bermesra ngan drill, so no needles hopefully tmr!!


Ni menu kita orang hasil skodengan at Nieza's....Siang2 member2 rumah dah bagitaw, kuah no pekat2 hokay..espeseli the kicap..tu pun versi yg aku masak yg pada aku dah as thin as I cld go pong ada byk songeh gak..tak lah sepekat yg ori...so as byk sgt songeh nya, aku kasi cili jeruk sorang 3 hiris..aku punya jer yg aku kasi seseudu BESARRRR..tak peduli jelingan tajam dari puak syap kiri tu sumer...aku just makan ngan senang ati, sambil ku sengaja kuis2 cili2 jeruk yg bertaburuan dlm MY mangkok..hiakhiakhiakkk (ketawa evil..eh..bunyi cam ni ke ketawa evil???)


Satu orang nak yellow noodle, satu orang nak kway teow, satu orang main bedal ajer apa noodle aku letak tak cerewet, macam2 nak kena layan tekak orang2 di rumah ini..

Recipe taken from Niezza . TQ very much dear..

Source: Majalah Rasa  2007
Bahan-bahan
250gm mi kuning
2 biji bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
50gm isi ikan siakap 
50gm udang.
50gm sotong dibersih dan dihiris
50gm cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut
10gm kailan
1s/b kicap pekat
1s/b sos tiram
1s/b sos cili (nieza tambah)
250ml air
1 biji telur
minyak masak secukupnya
garam secukup rasa
cili merah
bawang goreng


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng mi sehingga garing, kemudian, toskan mi tadi dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan, kemudian masukkan air.
3. Selepas itu, masukkan isi ikan siakap, udang dan sotong.Kacau rata dan biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan sos cili, sos tiram dan kicap dan masukkan kailan, cendawan dan telur.Perasakan garam.
5. Biarkan seketika dan apabila telah masak bolehlah diangkat dan tuangkan kuahnya ke atas mi tadi.
6. Sedia dinikmati sementara masih panas. 

26 comments:

  1. wohohohohoo yat siratu cili jeruk ai punya cili jeruk baru menjeruk dlm peti sejuk sgt seydap wooo

    ReplyDelete
  2. kak yat dan mee memang tak leh dipisahkan..hehe
    pulak2 mee yang kauh kuah ni.
    semuanya sedap2 belaka dilihat

    ReplyDelete
  3. wah...
    mmg sama dgn resepi nieza...

    cuma ayu terpesona dgn crab tu...ya ampun..ayu peminat seafoot tau...

    bak serpiring..lapo..

    ReplyDelete
  4. aaaaaaa.....now dinda tgh ngangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:P for noodles.....kow pow......err....bakper lama ngat sampai nihhhhh???

    mueheheh.....darling...how is your morning? Aiii??? Berjaya mandi lepas subuh....kwang4!!! Kira awal dah tuu.......temp incresed today....yeyyyyyyyyy!!!

    ReplyDelete
  5. Salam Yat...
    akak suker.. akak sukerr sangat kway teow yang ader udang,ketam,sotong n pelbagai seafood tuu..
    klu badan x sihat nie.. pekena kway teow nie.. tengah panas lak tu... fuhhh mmg terus sihat jew mata n minda.... betoi kannn yat...

    ReplyDelete
  6. Wordless Monday tu khas untuk orang kerja tau.. cos selalu ade satu macam punya monday blues ah.. dari zaman i kerja.. sampai zaman i mengangur hahahah

    Noodles i will cook later cos today very the busy baking.. :o)

    ReplyDelete
  7. sedapnya... ada udang & sotong isi ikan siakap lagi....lengkap2 best2

    ReplyDelete
  8. assalam kak yat ...perghhhh tak thn nengok noodle akak pagi2 kat sini...terliur dh ni..memang mabeles la kak...nk tapau semangkuk la...haha btw tq yer sudi mencuba..:)

    ReplyDelete
  9. mas suka mee masak macam ni..
    sedappnya kak...
    terliur mas..he..he..

    ReplyDelete
  10. that kway teow, terbeliak my eyes.

    ReplyDelete
  11. Babe, aikkksss 3 slices aja cili jeruk....kesianka dorang :ppp Tu lah derhaka lagi kat mak kan, tu baru balasan dunia...wahahahaz puaka mulut ku ini :D

    Tak cukup cili ijo, jom kutip dkt garden I...meh cepat selagi stock masih ada....weeeiiiii

    ReplyDelete
  12. Yat
    I baru jer memandai at my own liberty menjemput you ke rumah Anie boleh hangkut lada hijau; there Anie dah pun jemput you kesana.

    Kesian para sayap kiri kena sekat cili ijau.

    ReplyDelete
  13. sedappnyaaa!! nk angkut sepinggan..

    ReplyDelete
  14. Chik Mi

    Ratu kalo makan, selambak dia taburkan dlm mangkok..hehe..kalo takmo jeruk dalam esbok tu meh bagi kat aiii..

    ReplyDelete
  15. Izah

    sini mee laku zah...akceli akak pong suker..prefer wat noodles dari masak lauk..hehe..

    ReplyDelete
  16. Citarasa Rinduan..

    sifut..(memula akak nak tulis siput..heheh..) sini pong laku sgt sampai kekadang ada adengan perebutan kosa kalo sefut tu terkontang kanting tinggal sebijik dua..selalu chef yg menang ngeh3x

    ReplyDelete
  17. Ayu S

    hahah lalinggg!!! baru akak taw, selalu ko miss mandi pagi ek?ngiah3x!!!

    sudu akak panjang sedepa pong tak leh sampai nak suapkan arrr,..sket nyer dekat arr

    ReplyDelete
  18. Nur Ede

    memang syiok makan panas2...yg buat dia terfeling abis is tha sifut arr..esp tu ketam klon..shedappppp, nyaman..tu yg dapat sorang 1 jer..hehe..jimat cermat kak..

    ReplyDelete
  19. Babe

    ishhh ai tgk u wat itew ini, ai geleng2 kepala..esp u leh lagi sambung gosok baju...after that lapis melapis agenda..ishish..kalo ai dah terbongkang ..on aircon golek2 atas katil lepas melapis..maklum my setotet let dapur cam sauna setiap kali on tu oven..

    ReplyDelete
  20. kasihesdha

    salam dear..sifut selagi stok masih ada :) kalo tak harapkan cik udang golek2 jer bergelimpangan dalam kuah tu ..hehhe

    ReplyDelete
  21. Nieza

    hehe..kan aka dah bitaw, nak cuma gak hehe..pada akak kan yellow noodle lebih terserlah kerasaan nya dari KT..nyways, thanks dear for sharing :)

    ReplyDelete
  22. Mas

    akak lagik suka mas, esp tak yah masak nasik, lauk segala :)

    ReplyDelete
  23. Noir

    really arr?? terbeliak sebab apa tu noir? terbeliak kat udang ka, that fake crab ka that 3 ketui cili jeruk?? muahahha

    ReplyDelete
  24. Anie

    babe...eheheh...ai dah melawat kebun u tu...ishishishhhhh gerrrraammmmm ai tgk tu cilis, cam nak petik2 & trus kunyah jer...terlonjak ai tgk taw...resep kan ai seguni, jgn lufer :)

    ReplyDelete
  25. CIk som

    dah bagus tu dapat 2, memula nak kasi 1 jer buat selit tepi gigi...abeh kesian plak kan?? so tiga lah..biar peminat sayap kiri tu belajar erti menghayati cili jeruk barang 3 ketui...mee semangkok, chili 3, pandai2 lah gigit cili sikit buat perasa hiakhiukhiak..

    ReplyDelete
  26. fara

    ishhh jgn la angkut pinggan akak dear...meh sini, makan kat sini, pas tu pulangkan pinggan ek..pinggan 1 buat foto shoot heheh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...