30 Mango Passion Fruit panna cotta verrines

Mango passion fruit panna cotta verrines - whatt is verrines??
The verrine is a layered compilation of either savory appetizers or sweet desserts that are filled in glasses, offering both a visually-stunning and sophisticated taste experience...so says www.squidoo.com

I absolutely heart this panna cotta, to me the combination of sweet mango and  sourish passion fruit is just superb..


Of course, when it comes to verrines, the choices of fruits are endless, next time round, I'm gonna use some berries, be it strawberriess or that awesome rasberries...let's see..

sedap punya pasal, aku balun 2 cawan..mueheheh bertambahlah bam-bam aku...budak2 amik sorang satu..dude....errr...dude tak taw aku wat ini, so dia tak dapat merasa, lain kali jer lah...dah bini dia makan 2 sekali gus...


Just loved these verrines with the chunks of sweet mango, I tell u makan nih cepat jer licin itew glass


Recipe adapted from Michelle of Foodafgraphy

Vanilla panna cotta
250ml whipping cream (35-36% fat)
25g sugar
1/2 tsps of vanilla extract
1 tsp powdered gelatine
22ml cold water

Sprinkle the gelatin over the cold water in a medium-sized bowl and let stand 5 to 10 minutes. Heat the cream and sugar in a saucepan over med-low heat. Once sugar has dissolved, remove from heat and stir in vanilla extract. You're only heating it to dissolve the sugar, don't overheat it. Pour the warm mixture over the gelatine and stir until the gelatine has completely dissolved. Allow mixture to cool down before dividing out into your ramekins. Chill for a few hours (or overnight).

Mango Gelée with Mango Cubes
150g fresh mango, diced
100g mango purée
25g granulated sugar
2g sheet gelatine ( iused 1 tsp powdered gelatin)
22ml cold water

Warm half of the mango purée with the sugar in a medium saucepan over low heat. In the meantime, Sprinkle the gelatin over the cold water in a medium-sized bowl and let stand 5 to 10 minutes.. Remove saucepan from heat once sugar completely dissolved. Squeeze off excess water and add the softened gelatine to the warm mango purée. Add the rest of the purée and diced mangoes and mix well. Let it cool to room temperature then spoon the mixture on top of the chilled panna cotta to about 2/3 of the height of the glasses/cups. Let it set in the refrigerator, about 30 minutes to 1 hour.

Passion fruit whipped cream
30g granulated sugar (omit if your whip cream already contain sugar)
120g whipping cream, whipped to soft peaks

In a mixing bowl, whisk the heavy cream until soft peaks Add passion fruit (drain out juice), mix well.

Piped onto mango gelée with mango cubes..
Refigerate 1 hour..Ready to serve..

30 comments:

  1. salam ziarah kakak yat..
    nice blog, nice view as well...ngeeee

    ReplyDelete
  2. Babe,

    Wah adil ke? U mkn 2 gelas, dudans mkn sorang 2 sudu...hehehez :D itu dinamakn demokrasi terpimpim!!!

    Adddoooiii cian u dah kena balik keje. Mmg susah lah ada boss pompuan, I also no like boss pompuan. Sabar jer lah babe, bulan 3 punya B not that far....kejam celik, kejam celik mata before u know it....kaya kaya kaya ^_^

    ReplyDelete
  3. hani

    salam dear..thank kiu v much arrr...u've got great blog too :)

    ReplyDelete
  4. Anie

    babe, tol tu...wa sabarrrrr serawak..wa tunggu vit B...cepatla dia datanggggg..ku damba..ekkk damba eh..nak gi sopping & makan2...tu boss pompuan nagin 1 badan, nak cakap menopos,muda lagik..haizzz, nasib badan ramleee... :)

    ReplyDelete
  5. Yaaaat! (sambil meronta2)

    You dah keciwakan napsu aiii.. *dah mula mencebik2 nih*

    ReplyDelete
  6. somuffins, haha...mever fail to amuse
    maria, that's my weekend dessert

    ReplyDelete
  7. Cik SOm,

    jgnlah meronta2 please...tak sampai ati ai melihatnya :) dah dapat makan ABC kan..kita fair la tu...i longggggg for an ABC, wlpn di musim ujan cenggini..

    ReplyDelete
  8. Noir

    that is our cik som orite...

    weekend dessert..meaning u gonna make some? i saw lots & lots of diff types of mangoes @ sun&moon :)

    ReplyDelete
  9. Mak aiiii...cik Yat, terliur dasat kak rin tengok dessert ni .. nak menyebutnya pun ter'seliuh' lidah ...:-)
    kena cuba nih.....

    ReplyDelete
  10. salam yat,
    wah ada panna cottalah kat sini..
    the last time i makan kat carousel ..ingatkan tak sedap rupanya sedappp..lain kali buat lebih pass kat akak tau..

    ReplyDelete
  11. perhhh kak Yatt, pegi bukak kedai laaa.. ni sedap ni!! I nakkkk!!!

    ReplyDelete
  12. Rin


    kihkihkih terseliuh ledah ek..wat cepat, dah rasa, maka unterseliuh itew lidah..muehhehe

    ReplyDelete
  13. Ayu

    akak, panna cotta ke verrine ke, sedap ahhh..kita suka, kita kalo gi makan buffet kat restaurant kelas atasan, kita balun panna cotta dulu segelas, then makan yg lain and towars the end, kita makn lagik tu menda wahkahkah..dasar penamak takmo rugi!!anyway, makan segelas masa starting tak lah obvious sgt kalo ai amik lagi toawards the end kan, atau ai aksen taruk sebelah dudans..hahaha

    ReplyDelete
  14. wah yat, ni betul2 buat akak terliur ni. Ada lagi ke, I never taste Panna cotta. Just wondering how it tastes.

    ReplyDelete
  15. Lurpak

    wahkahkah, cik lurpak, ko wat akak tersedak terketawa busat....bukak kedai ekkk....nescaya customer tak dapat makan, sebab tukang buat dia dah 'menteke**rah** balun itew verrines segala.....muahhahaha...

    ReplyDelete
  16. Aidah

    akak...rasanya amatla nyamannnnn sekali akak, lemak berkrim disukai ramei..muehehe..abeh manis mango chucks tu digigit2 ayu, abeh tu, masam manis whipping cream ngan passion fruit...tu pasal kak ai rembat sekali 2..kihkihkih..

    ReplyDelete
  17. Emmmm..... gorgeous panna cotta, kesukaan Kak, baru aje buat panna cotta delima. Passions fruits lagi sedap ya.

    ReplyDelete
  18. Hi Yat Maria, wow! Looks delicious. I bet can feel passionate after 2, ha ha.
    Guess its a healthy drink too.
    I must try this next day....
    Have a pleasant weekend,
    Lee.

    ReplyDelete
  19. Kak Paty

    aisey!! i think buah delima is another nice one to make as panna cotta, dah post ke blm kak? let me know coz tadi Yat singgah tak nampak lagi :)

    Passion fruit pun yummeh kak!

    ReplyDelete
  20. Uncle Lee

    spot on Uncle!!!! after 2 saja sudah passionate abis, try 4 terus see 2 moons arising arr..muahahaha.. and its 'healthy' to boot..yeah!! dude will stay put here, no need go teluk chempedak :)

    ReplyDelete
  21. salam Kak yat, terliur dh nengoknya ni kak...ada lagi ke tak?..nk ler skit...hehe btw memang mengancam la..:)

    ReplyDelete
  22. made panna cotta for the first time last few days, then cam ketagih pulak, gi amkan di luar pun cari panna cotta... heee.. sedap kan.. lupa habis my diet hehe

    ReplyDelete
  23. Nieza

    salam dear, errr....errrr....dah abis la...akak wat 4 glasses jer..dah akak makan 2 sekali sensorang arr..maapppp

    ReplyDelete
  24. Lady

    hehe..sama cam ai...diet blakang kira arr...makan panna cotta dulu :)

    ReplyDelete
  25. Yat
    I baru baca your 'gate crash komen kat rumah Noir'.. Sila teka dan hantar nota ke email saya, boleh?? Psst.. banyak nak citer nih..

    ReplyDelete
  26. Cik Som

    orite bebeh...ai pun sgt teruja nak taw...tapi biarlah rahsia..ai takut fokai papa kedana kalo di-su nanti..tunggu...ni baru balik pasar...cik som...sumer barang naik rege..tu santan kotak kecik..dulu 3 2 bucks..sekarang 2.40..wahhhhhh ai tak suker, nanti ai nak ration tu santan..kasik tipis2..

    ReplyDelete
  27. Yat
    Be proactive *wink* Apa kata you tanam pokok kelapa? Mueheheh ..

    I pun nak jadi pembeli bijak cam you. Tau harga mende ni mende tu. I'm learning .. (mana tau duit pasar bila dah kumpul2 tu boleh membawa kakiku ke USS, khaan??)

    ReplyDelete
  28. Cik Som

    errr...pokok kelapa tanam dalam tempayan, u rasa idup tak err...sini no tanah to berkebun, lagipun me no have green fingers, pokok pandan yg dah berpindah ke rumah jiran sumer gukuk2 & ijo2 rimbun, pandan yg ai tanam lagi, sumer hidup very shy, mati dun wan...amacam cik som, ai nak upgrade to tanam kelapa...tapi pokok kelapa tak yah siram kan... :)

    ReplyDelete
  29. aiyoooooooohhhhh..waddehek spelling GUMUKs jadi guhuk...

    ReplyDelete
  30. Yaaat ..

    waddehek .. I am having a good LAF here .. bergegar segala, dah jadi mcm mini tsunami ... wakakakakaaaa....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...