30 Ayam Masak Kunyit

Fantastic Friday is here.....there's weekend to look forward to.. :)

Always a dragggg when u r bogged down with chores and surrounded by MFs @ the office..and that much awaited  weekend always seem to pass quickly when u r having fun @ home doing the stuff you love...3 weeks of January has passed in  blink of an eye.... sometimes ur thots are just muddled and little things just get to u...sigh!! 

anyways, dapat jugak the missing chicken dish pic that I cooked the other time together with the tauhu kukus..
so better I post it now.......

here's wishing everyone a great weekend again...ohhhh i need a cheerer-upper sooon!!!!!!!!!!!!!bleahhhhh..

Resepi ayam masak kunyit from Kak Ayu Curlybabe, thanks dear for sharing, something different for my family to try.. :)

Ingredients:-
1 ekor ayam(potong ikut suka)
2 batang serai-diketuk
1 sudu besar cili kisar atau 4 biji cili hidup kisar bersama bawang
1-2 sudu besar kunyit serbuk
2 keping kecil asam gelugur
kentang (optional)
garam, perasa & gula secukupnya
air secukupnya
minyak masak

*2 biji bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
*2 potong halia sebesar ibu jari
(*bahan2 kisar)

Method:-
Ayam yang telah dipotong, buang kulit dan dicuci, gaul dengan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan. Panaskan minyak masak, tumis serai sehingga naik bau. Kemudian tumiskan bahan kisar* sehingga keluar minyak. Masukkan cili kisar atau hidup, gaul rata. Masukkan ayam dan gaul lagi. Kemudian masukkan air ikut suka, jika ingin masakkan ini berkuah banyak atau sederhana terpulang banyak airnya, yang penting ayam masak dan kuah keluar minyak. Jangan lupa masukkan asam dan bahan perasa. Anak2 pasti suka sebab masakan ayam kunyit tak pedas. Kalau tambah ubi kentang pun boleh, masukkan kentang bila ayam separuh masak. Sedap dimakan bersama sambal belacan .
Sources:-resepi.mesra.net

30 comments:

  1. kak yat...nampak fantastik loba loba betul lah lauk tuu..nak amik bau pun jadik laaaa...

    ReplyDelete
  2. salam yat,
    semalam, mana menghilang?..sibuk eh..
    tunggu juga tak timbul2..heheh
    lauk ni tak pedaskan, tapi buat akak mesti nak kenakan something yang pedas, baru umphh..heheh..tekak cilipadilah katakan..
    thanks yat sudi cuba ya..

    ReplyDelete
  3. your pics getting better with each post. have a great weekend

    ReplyDelete
  4. lovely dish..such mouthwtaering!±

    ReplyDelete
  5. salam yat..nanti amek tag umah mokwo yek!! ni kira nye tak jawap kena denda buat jello setahun!..( cewah paksa org!! ada skill tak mokwo nak jadik gangster)

    ReplyDelete
  6. Babe, happy w/end.....I takde masa nak post new entries and blog hop this wk. Pegi JJCM sbb hb tgh cuti2 ni ;)

    Slalu asik masak ayam goreng atau ayam grill atau ayam kicap, nak try lah lauk ni one day. Anyway babe, pegi shopping lagi ke for ur cheerer-upper this w/end babe hehehez :D :D

    ReplyDelete
  7. kak yat...anak2 mas mesti suka ayam masak kunyit ni...nnti nk try la...

    ReplyDelete
  8. MF@the office?? muakahkahkah... shhhhh nevermind.. its weekend.. no need to think abt all those ppl.. go out and shop lagi bagus.. not worth it lah babe

    ReplyDelete
  9. feberettss budak2 la kalau nama 'masak kunyit'...

    ReplyDelete
  10. Hi Yat Maria, I can practically get the lovely spicy aroma of your this delicious chicken dish from here.
    This is a sure tiga pinggan nasi disappear dinner, ha ha.
    Have a nice weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  11. kuk kuk kuk kuuuuuuuuuuu!! Heee....with chicken....seme I enjoyed...but not the vontot ayem itew....I tak mamam and segala mcm organ dalaman.........:P

    Happy Weekend darling sis.....:) enjoy your saturday ya....

    ReplyDelete
  12. izah

    akka cilok resepi umah kak ayu...for a chnage budak2 suka, tapi akak kalo bule nak add itew cili padi arr..

    ReplyDelete
  13. maria

    cuba la dear...aa masam2 sket this lauk, something different :)

    ReplyDelete
  14. Ayu

    akak kita rabakss robeksss arr, sampai tak der taim nak lompat2 blog...fenat kita kat opis...akakkkk kita pon nak retire arrr, jadik byk taim nak membaking...

    thanks kak for sharing the recipe..nanti kita try lagik resepi akak ek...sedap uuu.

    ReplyDelete
  15. Noir

    thanks..u have a great weekend too..

    ReplyDelete
  16. Subhie

    it's nice & simple too...thanks for the compliment :)

    ReplyDelete
  17. Mokwo..

    ahaksss...gangsta punya pasil, ngan pantas i pi wat arr... thanks dear..

    ReplyDelete
  18. Anie

    babe, ku pikir, shopping itew memang ada baik nya definitely a cheerer-upper...fokai blakang kira..mueheheh

    eh u JJCm, kamben2 pat umah ada orang kasi makan ka...heheh

    ReplyDelete
  19. Iera

    thanks dear... kemarin buzy bee arr...

    ReplyDelete
  20. mas

    tak pedas, budak2 sure ok..akak playcheat letak cili api sket..hehe

    ReplyDelete
  21. Babe

    just me and my rambles la...sure..sure, ai pong ada plan gak, shopping2 survet barang for the upcoming March event..yeahbedabedoooo...talk abt counting chicken before the eggs are hatched...kihkihkih

    ReplyDelete
  22. Mr Mama

    tak pedas, so budak2 kecik ok kot...for a change try la..

    ReplyDelete
  23. Uncle

    wahhhh 3 pinggan harus 3 kilo ayam arr...tu baru lunch kan, belom kira dinner...

    u have a wonderful weekend too :)

    ReplyDelete
  24. Ayu S

    thanks dear... u too!!

    sama la kita membuzy kan diri dengan membaking...yesss...ku suker...ku look forward...jangan hangat2 taik chicken suda..mueheheh

    ReplyDelete
  25. salam beb! semalam try nak komen kat sini tk lepas pulak... nih kalau cicah roti canai bestnyer yatt..... perghhhh! pingsan tak bangun2!

    *ika bangkok kim salam bucuk bacin! kekekekeke

    ReplyDelete
  26. salam beb..

    aku pong tak taw ni sewel nyer comments box..kemarin aku nyer chat box..hancus..rebus..haizz... asal la aku tak cicah ngan roti canai ek...rugiii...rugi...

    nyways, wlkslm to Ika, thanks beb sampaikan salam..ehhh asal mek siam tu tak hapdate2..rindu weiii...harap dia sihat..aku tunggu punya tunggu punya tunggu...entry dia tak sampai2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...