34 Kek Lapis Strawberry - Kukus

happy sunday peeps!

actually ingat nak buat kek lapis chocolate, tapi lepas bongkar my fridge, baru perasan yg my choc emulco dah kehabisan plak, nak cari baking chocolate pun tak nampak, ntah2 dah kena ngap tak?? so lapis chocolate aku tukar to lapis strawberry as strawberry emulco masih ada duduk diam2 dalam fridge, takder plak orang nak sawi :)

morning semalam ada disaster, dah half way baking that banana friands, baru terperasan that melted butter kat tepi stove..ni lah wat keje main campak2 and resepi with all the bahan2 tak letak satu tempat..no wonder aku tengok oven whilst the friands were baking and wondered why menda tu kok lain macam ajer..it was then that I noticed the melted butter near the stove....so apa lagi, mood terus lari tak taw ke mana, aku off the oven and humban the half baked friands sans butter dlm mr tong..nasib baik buat 9 muffin cups jer, tu pong hati sakit arrr...ni sumer gara2 kesalahan sendirik, none other..well I'm not gonna dwell on it anymore...

so malam, pi wat this cake and I ensure sumer ingredients after measurement ada at 1 place, depan mata, so no excuse la kan...so ni dia hasilnya...resepi aku cilok from  maz...thanks dear..


Keke Lapis Strawberry - Kukus

Bahan-bahan ( loyang 4 segi 7x7) 
4 biji telur sejuk saiz B @ 3 biji saiz besar (A) (dari petiais)
1/2 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum yang berkualiti 
1/2 sudu kecil rata baking powder
1/2 sudu besar ovalette
75 ml susu cair
1/4 sk garam
50 ml minyak sayur atau minyak jagung
1/2 sudu kecil vanilla
sedikit coklat emulco - tukar to strawberry emulco
coklat bar/chip atau atau apa-apa coklat yang sesuai secukupnya

Cara-cara

1. Sediakan pengukus dan sapu sedikit butter pada loyang.

2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, coklat bar dan eoklat  strawberry emulco.

3. Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan. Masukkan minyak dan kaup balik degan senduk kayu atau spatula hingga sebati. (masa ni jangan terlebih kacau je)

4. Tuang adunan coklat dan ratakan keseluruh loyang. Kukus selama 5 minit dalam kukusan yang telah mendidih (tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air tidak menitik, cukup sekadar letak gitu je). Kemudian letakkan pula adunan asal (plain) dan susun coklat bar atau coklat chip secara rawak. Buat sampai habis. 

5. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Kemudian sejukkan dulu sebelum dipotong.

34 comments:

  1. cak pong cak ponggg... terguda haku nengok kek cantik manis ko nih yatt oiii... pink kaler gtu! ai loiikeeee... tp lg suker klu ko suapkan aku sepotong dua! boley ngak?? hihihi

    ReplyDelete
  2. omg...are these meant for consumption? beautiful

    ReplyDelete
  3. salam, blh tanya tak nape kek lapis strawbery kukus ni tak letak strawberry flavor ke apa ke? in fact warna pink tu tak disebut..sori saya budak baru belajar

    ReplyDelete
  4. sedapnya.. tgk pun dah terliur.. :)

    ReplyDelete
  5. pink!!! so sweet ! yat, td dah makan nasi dgn daging kandar kat rumah akak kan, apasal tak bawak kek pinky ni sekali utk k.nor.. hu hu.. :)

    ReplyDelete
  6. Cantik lah babe ur cake...pink kalerrr i like :D hehehez. Kesiankan u after all the hard work preparing for the friands, akhirnya tak jadi. Nasib baik tak patah semangat...buat jugak cake, tersangat lah rajin seh :)

    ReplyDelete
  7. gebusssnya kek ni...pink pulak tu...suka suka suka :D

    ReplyDelete
  8. kak yat, lawa tau lapis kak yat!!! pink kaler...i loike..heheheh... nmpk lembut ye pink kaler tu,anto la sini setengah loyang,hehehhhe....

    ReplyDelete
  9. hana,

    meh nganga besar2 aku suapkan ko..sepotong tuk ko, sepotong utk aku, sepotong utk ko, sepotong utk aku...sampai la abis...hehee

    ReplyDelete
  10. noir

    yes it is la..takkan for show jer kan :) i wat for mkn2..

    ReplyDelete
  11. Salam Yat, ayu sungguh kek lapis ni...

    ReplyDelete
  12. myzun

    sorry dear, akak baru hapdate, akak tukar choc emulco tu strawberry emulco..hope it helps ya..jgn mara arr..akak pemalas nak taip balik, so tu yg kopipes jer dari rumah member, anyways, dah hapdate k dear..

    ReplyDelete
  13. Kak Nor

    hehe kak, sempat arr kenen kita ek...tadi kek lagi panas, so tu yg lom potong..hehezzz..jgn mare arr..

    ReplyDelete
  14. Anie

    tapi really hurt taw bila friands tu luper si butter...cehhhh hurt seyyy..baking gives me peace, except when disasters happen..tu yg leh moody, nak mood up balik, bake lagi, if 2nd time still tak jadi, aku humban jer sumer piuk belanga tu nak release tension :)

    ReplyDelete
  15. Zarin

    ai pong suker, akceli, accidental pink, pasal choc emulco dah yilek.. :)

    ReplyDelete
  16. Mimiey, amboiii...dah la akak wat loyang 7", ko mintak setengah loyang...tunggu akak wat loyang 12 " akak post setengah k, ni 7" nyer pong bebudak tu merebut..

    ReplyDelete
  17. Azian

    akak, sib baik kek ni aku kak, kalo tak ayu kita nangis arr pasal memula wat friands dah kena humban coz lufer butter...cetttt...

    ReplyDelete
  18. ting tong kak ilah dtg amek resepi nak try sbb warna ni kak sgt terujaa hahaha..cantekkk..

    ReplyDelete
  19. cantiknya kek kukus tu kak yat...nak sikit.,

    ReplyDelete
  20. Babe,

    Humban periuk belanga...fuuuyooh tu dah tahap ganas..hehehez. Kalau brand WMF ke, chef ramsay's royal doulton ke jamie oliver's tefal series ke circulon atau scanpan jgn buang eh...antar dkt I :D kalau setakat periuk silver yg bertingkat2 tu u buang ajer lah ROFL!!!!

    ReplyDelete
  21. Ilah,

    kok akak bukak takder orang arr :), amiklah apa yg suker..dah buat antor sini hehe..

    ReplyDelete
  22. mas

    ada lagi ni, akak tapaukan ek..

    ReplyDelete
  23. Anie,

    ishhh kalo WMF, RD, JO tefal ke haper2 yg standard mended ai tak humban babe, ai humban yg ai beli kat tekka market punyer, yg ai pakai wat dalca hehe..

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. mmmm dah start masuk opis today...kalu idok, emang dah cilok ini recipe sbb strawbeery dr CH dan penuhkan peti I...huk3....kak yat ni memang ebat la...wat org teliurssss.....I looooooooikes the kaler....pink cekciiii gitu.....remind me of my satin pyjamas....awwwwwwwwwwwwwwwwww...!

    Note: komen ptama Ayu deleted sbb byok ngat typo error...sakit kepala dari opis smpai la ni....huk3....

    ReplyDelete
  26. waaaa..comelnya kek ni..
    pink color lagi..
    n ada chocolate plak tu..mmg sesuaiii..

    ReplyDelete
  27. Yat
    Sila jelaskan mengapa ada perbezaan bila guna these 2 methods "Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand mixer)".

    Mekasih Yat *hugs*

    ReplyDelete
  28. Ayu

    muehehe ohhh baru ku taw, pajama pink kaler gitew..awwwwww...

    tak ler hebat dear, ada menda wat pong tak lepas hahap piawaian.. :)

    ReplyDelete
  29. fara

    err..maceh fara..akak nak wat cekelat but tu emulco dah abis..eikkk..baper kali akak repeat nih cam kaset kan..kata adibah tu :)

    ReplyDelete
  30. Cik Som,

    kalo stand mixer, dia paddle turn itself, so rata the mixture & kemabang adunana, yg hand mixer lebih sket masa to ensure adunan rata sekata & kembang..selalu ai notice hand mixer paddle tak sekuat yg stand mixer?

    ReplyDelete
  31. salam kak yat.
    kite pon terpikatlah dgn kek pink kaler ni..
    best,,best..:)

    ReplyDelete
  32. salam... klu kek ni di bako blh tak?

    ReplyDelete
  33. Salam Zierah

    kek ni ada sedikit kering pada akak..tak pernah try versi bakar..takut plak bakar akan bertambah kering...soree dear...not much help there..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...