9 Kek Kukus 7-up

Kek Kukus 7-up ni aku wat just before merayap...buat pun 1/2 batch sebab takut tak habis kena masuk esbok...nak bawak makan dalam kete, tak sesuai kot...sebab it;s a bit on the crumbly side, kang abis berkecah, tak der saper nak vacumm interior kete nanti..

The cake is a little like apam mekar, minus the santan taste..apapun sedap makan sambil hirup teh o..tak der teh, kopi pong ok, tak der kopi, air kosong lah..sebab a little on the dry side..


Ni sesajer nak bilang scheduled post ya..tuan tanah lagi merayap, tengah rilek, makan, jenjalan agaknya..tak pi jauh, dekat jer, dah sememangnyer coti dah abis... :)

ok selamat sejahtera, saper2 rajin, tolong siram pokok umah aku ek..aku rasa, jiran sebelah aku tu pun jenjalan arr, coz nak mintak tolong dia, aku tengok umah dia gelap gulita tadi..hai la pokok, ko sabar ekk kalo tak dapat minum air, jgn ko kering terus...


Recipe amik from Azlita Aziz thanks dear..

KEK KUKUS 7up
By: mrsdayat

Ingredients ( loyang 4 segi 9" )
5 biji telur
220 gram gula
150 g Tepung Cake (Bluekey)
150 g Tepung Gandum
1/2 sudu besar ovalette
180ml - 7- up/Cream Soda
2 sudu besar susu pekat
pewarna merah,biru,hijau



Method
Pukul telur dgn gula sampai kembang 
masukkan ovalette , pukul lagi. 
Masukkan tepung diselang selikan dgn air 7 - up tadi.kemudian masukkan susu pekat, kacau sebati 
Bahagikan adunan kpd 3bhgn utk dibubuh color.kukus selapis demi selapis. setiap lapis lebih kurang 7 minit 

*utk elak air kukusan menitis atas permukaan kek, tutup loyang ngan aluminium foil atau balut tutup pengukus ngan kain.

9 comments:

  1. weihhhhhh gebunyerrrrr..... klu gune 100plus ok tak yat??

    ReplyDelete
  2. Wah cantik lah babe ur kek...so kalerful I like...hehehez.

    Sempat jugak u post 2 entries sebelum pegi cuti2 eh. ;)

    ReplyDelete
  3. adoiii..
    tak tahan tgk
    rasa mcm nak ngapp je kek tu..

    ReplyDelete
  4. WOW, cun lor kek kukus tu kak!!! Lama tak beli 7'up! heheh ;)

    ReplyDelete
  5. kek kukus 7 up u ni kan picnya buat jantung i berdegup kencang gitu.. nampak sedap and gebu giler hehe fluffy.. hehe

    ReplyDelete
  6. makkkkk!sedapnya....tempting gile kek warne warni ni..hihi.comel la kak!=0

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...