27 Agar2 Pelangi

For mom with lourrrve...



I am baaaaackkkkkkkk!!!!!!

Happy Saturday peeps....now..haw have u been???? mighty fine I hope ;). For moi, this past week had been extremely hectic..a lot of stuff happenning..dunno where to start..Health wise, not too good, work wise also not too good la..on top of that, there were just too many things happening at the same time yg membuatkan aku tak menang tangan nak handle..Just had my xray & ECG done & awaiting the result..hopefully all's well and I can tick that off from my worrisome list..

Thanks to my wonderful friends out there who've been inquiring abt moi, appreciate it loads babes...aku pun rindu dendam nih weiii tak dapat beramas mesra ngan uolls albeit di alam maya, miss u olls many-many..........errrr....moi masih disini babes..nak gi holiday, coti dah abis..tapi akan ku saiko boss ku sebelum dia jadik ex-boss agar meng-approve 1 ari jer in abt 2 weeks time..moi nak jenjalan dekat jer..tapi pasal driving hols, haruslah amik extra day to rest sebelum balik opis kan...tapi lom lagi...Monday baru nak start saiko dia bila aku have that farewll makan with him..

Back to this recipe, it was requested by my mom, so aku pun buatlah some for her..kata sayang mummy kan, so wajib pi watkan bila ada request, selalunyer aku yg request pada dia on any food yg teringin nak makan...so if out of the blue, she rerquested for something, I will make it a point to make it for her ;)



Recipe : Courtesy of : Bro Rozzan

Mixture A
20 gm agar2 powder
340 gm sugar
1725 ml water
6-8 screwpine leaves

Mixture B
20 gm agar2 powder
340 gm sugar
1725 ml coconut milk (1 liter coconut milk (box) + 725 ml water)
1 tsp salt

9 x 9 x 3" pan

Colouring:- violet, yellow, red, green or whatever colours you wish

Method
Bring mixture A to boil.
Bring mixture B to boil... (separately, of course)
Pour 230 ml Mixture B into pan
Wait till it has slightly cool, then pour in 230 ml 2nd layer from Mixture A.
Do not pour directly @ agar2, please pour mixture against a spoon.
Wait till it has slightly cool, then pour in 230 ml 3rd layer from Mixture B
Repeat till you've used up both mixtures.

Please add different colours to Mixture A. It must correspond with colours from Mix B.

Example
Layer 1 – 230 ML plain (no colour) Mixture A
Layer 2 – 230 ML plain (no colour) Mixture B (coconut)
Layer 3 – 230 ML violet mixture A
Layer 4 – 230 ML violet mixture B (coconut)
Layer 5 – 230 ML yellow mixture A
Layer 6 – 230 ML yellow mixture B (coconut)
Layer 7 – 230 ML red mixture A
Layer 8 – 230 ML red mixture B (coconut)
Layer 9 – 230 ML green mixture A
Layer 10 – 230 ML green mixture B (coconut)

Till then, have a great weekend peeps and take care of yourselves...

27 comments:

  1. WOW, now that's what I call a rainbow jelly! So colourful, eye catchy! :D

    ReplyDelete
  2. Salam Yat,

    terpaksa knur masuk sini, tak dpt lepas kat shoutbox mu itu...hihi...so yat everything is ok now...nape dear kena buat ECG,any prob? Hopefully everything is fine.

    Knur pung tengah sedih airmata duyung ni...yat, nanti free kita duduk bawah pokok simpang Bedok gosip2 erk...hehe...take care dear!

    ReplyDelete
  3. Alamak yat lupa lak...cantik agar2 mu itu..kaler yang menarik sekali..ni dah terguder tergulek2

    ReplyDelete
  4. ish.. ishhh...ish... very the colourful!! so wonderful!! erkkkk bila bilang cam 6 jer kaler pelangi tu? hehehe

    ReplyDelete
  5. Love

    Hi dear...coulourful aint it..hehe..tapi nak lapiskan dia..aduh mak..tapi mummy nyer pasal, I still make them la :)

    have a great weekend dear..

    ReplyDelete
  6. Kak Nur

    Akak ku cayanggg...miss u kak...tu shoutbox nanti kita godeh2 sket..kekadang kita try ok la kot...

    akak nanti sat kita bergossip sakan eh kak, di bawah pokok disinari lampu minyak tanah...ada arr citer sket ;)..masak2 jgn lufer kita..

    ReplyDelete
  7. Kak Nor

    haha kak..sungguh tajam matamu itewww..kihkih...1 colour tarak..pelangi majuk sket arr..apapun sedap..kita kasi mummy, kita pong tumpang ngappp jugak :)

    ReplyDelete
  8. salam....

    ish ish ish..terpegun akak tengok kejelitaan agar2 tu...

    ReplyDelete
  9. NoorMasri

    Muehehehe...kita tergelak arrr..kejelitaan agar2 ek..suker cik agar2 itew dikata jelita..hehe

    ReplyDelete
  10. wooowwwwwwwwwwwwwwwwwww...
    kak yatttt... sangat adore kalau bab jelly kt blog akak nehh..laaaawaaaa sangaaatttt

    ReplyDelete
  11. Zah...

    akak baru balek umah Izah arr..ada bawakkan akak tu gebus pancake tak?? arrr tak???kira akak nak kena jilat screen jer la.. :)

    ReplyDelete
  12. Elllooo laling I miss u many2 hahahaz...takde bahan bacaan buat tatapan di malam hari....boring tau ;)
    Cantik lah agar2 tu yat...tapi biler tgk resepi guna santan 1 litre, OMG ter panjat u...hehehez
    I doakan yg terbaik for ur x-ray & ECG result...take care & enjoy the w/end babe

    ReplyDelete
  13. cantiknyerrrrrrrrrrr .., dah lama list nk buat tp tk konpiden tang melekat satu persatu tuh! geram la aku weiihhhhhh.... brani tk nih aku nk cuba!? huh hah huh hah!

    ReplyDelete
  14. kak yat..cantekkkkkk lah..sukenye tgk..kalo sndik pndai bikin lagi sukeee..huhu msti tak jadik je rasanya..

    ReplyDelete
  15. good to ur well and kicking...the agar2 is sick, really menggoda

    ReplyDelete
  16. salam yat..wow..cantiknya secantik pelangi..sapa yg buat tu mesti yg banyak sabar kalu tak tak jadi pelangi tu..

    ReplyDelete
  17. Anie

    babe...miss u too many2 arrr...my tangan very gatal seminggu tak click2, nanti sat ai terbang sana k..ni baru balik tgk wayang...kehekehkeh

    ReplyDelete
  18. hana

    weii priend....how r u babehhh..haha..aku pasti ko terrer gak arr buat..tahap kesabaran ko memanglah tinggi..kepakaran ko jgn cakap arr..so bila ko dah wat, ko bilang..aku datang makan kat umah ko plak.. :)

    ReplyDelete
  19. mummyseri,

    ekkk..lom wat lom taw beb..kalo akak ko yg tahap sabar dia hap past six leh wat, akak rasa u pong bule arr..asal tak ganas main curah jer tu lapisan sudah...kalo tak koyak rabak kang lapisan dia..cam akak baru2 testing dolu2 tu :)

    ReplyDelete
  20. Noir

    muehehe..alive & kicking my friend..been buzy lah this week..a bit overwhelmed with things actually..but now I am bacccckkkk...

    ReplyDelete
  21. Auntie Meriam

    Auntie, bila mak kita nak makan & suruh buat, kita akan wat pelan2 pong tak per, asal jadik & dia dapat rasa..kalo kita sendiri nak makan, kita agak pelangi tu jadi 4 kaler jer..hehe..

    ReplyDelete
  22. Dear Yat
    Nape ek bila I komen you lambat jawab komen, tapi bila I tak komen, cepat pulak you komen. You tak sker I ke Yat??

    Niway *dgn mimik muka sedih pandang kelantai*, hoping that you are in the pink of health. Makan agar2 pelangi kena nyanyi lagu Langit Petang (Sudirman's)

    ReplyDelete
  23. Cik SOm...

    alahhhhh cayanggggggg...jgn la majuk...ni dah kat dpan computer nih ai jawab k cayang!!! ker ai nak kena timang cam Anie buat tu?? wahkahkah..

    ai baju jer beli ubat kuat jari jemari..mudah2an dgn adanyer ini ai akan pantas pontang-panting menjawab segala komen ya..esp cik som cayang punyer.. muahahah..

    thanks cik som for the doa..lap u...wait i go yr house k, now nak jemur baju dul :)

    ReplyDelete
  24. sunggula lawa sayang nak makan but sangat penat la nak buat nak tunggu satu satu cool hehe i takkan buat punya kureng sabar heheh

    ReplyDelete
  25. mak oii!! susahnya..
    ni mesti ada kesabaran tahap gaban br boleh jadik agar2 cenggini..
    mmg CANTIK!!!

    ReplyDelete
  26. Erma

    memang dear..kekadang ai rasa cam nak curah jer ganas2 tapi nanti koyak rabak the lapisan, so tu yg harus pelan2 siput menuang & menunggu nyer keras..sabarrrrrrrr

    ReplyDelete
  27. Fara

    hehe..pelan pelan kayuh..takleh ganas pontang panting, kang koyak rabak plak arr..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...