3 Chocolate Marble Cake

Kek last kopek agaknya....tgk gambo & recipe dulu ek...recipe ni aku suker sekali..kena ngan tekak aku, tekak mak aku & tekak MIL aku...dude & bebudak pong tumpang sekaki gak..



Recipe (soweee eh tuan punya resepi...aku tak tau lak amik dari mana..tapi ko dalam ingatan ku coz resepi mu nih aku sukerrrr...)

Marble Cake

Ingredients

5 eggs
40ml water
10g ovallet
1 T chocolate paste
210 Hong Kong flour
55g plain flour
200g butter (softened)
1 t baking powder
250g castor sugar (1 reduced it to 220g)
Some almond slices for topping (ni sajer letak)

Method

Combine all ingredients (except butter and the choc pastes) in a mixer and beat till well combined and thick
Add softened butter and mix till well combined.
Divide into 2 portions ( leave 1 plain)
Add chocolate paste into 1 of the bowls
'Marbled' the 2 portions depending on yr creativity into a 10x7x3" pan
Bake for 45 mins at 150C



Riwayat mr morris...nak dekat sampai ke penghujungnya...cam dia tau2 jer bday aku nak dekat and lagi pikiak nak beli hadiah sendiri...adakah aku akan mencari pengganti mr morris???? alah...jgnlah ko kondem dulu sebelum bulan 9 k...ko sabor...aku kasi ko baeeeekkkk nyer farewell gift...either  ko buat keje ringan atau ko duduk dendiam jadik pengkolect abuk kat lemari aku...bcoz takkan aku buang ko yg dah berjasa pada aku buat the first cake tu..errr..kek apa eh aku wat pirst time tu??? dah lupa lak..ahh......maklum dah 2 tahun kot...so untuk menda yg berharga 30 ketui (29.90 to b exact) amatlah berbaloi aku pilih ko kat shelf tu dan terus jadikan ko buah ati aku...kesian ko mr morris..masa bday dude dulu berjasa ko jadikan cake & kuih muih aku untuk santapan tamu..dari kek anak branak trus ko terjangkit pi tolong wat kek untuk mak, anak2, anak sedara, ipar pun masuk share..sungguh berjasa ko mr morris...i lap u!!!!!

so sekarang aku nak relek2 kan ko bikin part time work sebelum ko patah tangan menggodek tpg2, tulur2 tu...wat cake marble ni jer ko dsah sempot..nasib baik cuma sesak napas tak pengsan trus..ada lak terbantut kek aku...sabor ya mr morris..saborrrrr...nanti aku wat kan ko farewell party..aku jemput sedara mara aku eh ngan kawan ko sudip kayu, whisker, loyang,  selagan tu kkk.......in the meantime, lu relak beb!!!!!!

3 comments:

  1. been searching for a nice cake marble recipe.Yippe.Kek marble macam ni lah yg makcik mula mula belajar buat kek,40> tahun sudah.Kenangan bersama mak.Guna tin planta buat acuan.bakar guna sabut dan arang!

    ReplyDelete
  2. Salam Auntie

    Yat tak der recollection of tinggal kampung as cuma merasa setahun je duduk kg, after that dah pindah bandar...

    anyways, my mom & MIL suker cake ni with this recipe so mungkin kena ngan resepi dedulu kot.. :)

    ReplyDelete
  3. Babe when u said add soften butter.. harus kah ku whip tu butter first?? tks!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...