15 Apam Ambon

Got a last minute call to attend a kid's 12th birthday party..so pi bongkar pantry tgk apa benda yg ada to bring along.. nasib baik ada balance ovalette, cun2 for this easy resepi, so tu yg aku pi buat..resepi courtersy of Kak Ummi Kuantan..macam2 resepi yummilicious ada kat umah Kak Ummi, pilih jer yg mana nak... :) thanks kak Ummi, apam nih lembut & sedap, sukerrr ai..




Sedap, lembut gebusssssss...makan share2 ramai2..baguss...kejap jer abis, mabelessss.....

Source : Kak Umi Kuantan (origin ~ Zaliana)

Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 in)
4 biji telur
100 gram tepung halus
2 sudu teh baking powder
110 gram gula halus
2 sudu the ovalette
40 ml susu segar
40 ml minyak masak
2 sudu teh esen ros
sedikit pewarna merah

Cara-cara:-
Panaskan pengukus.
Pukul telur, gula halus dan ovalette . Pastikan ia kembang dan gebu.
Kemudian masukkan tepung halus yang telah diayak bersama baking powder. Teruskan memukul.
Masukkan minyak masak dan susu segar. Kacau sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi warnakan dengan pewarna merah.
Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
Tuangkan adunan putih, diikuti adunan merah secara berselang seli. Buat hingga adunan habis.
Alas penutup kukusan dengan kain nipis.
Kemudian kukus selama 30 minit atau sehingga adunan masak iaitu tak melekat pada lidi.



Saper rajin, pi wat apam tu...resepi nun di atas kita CNP from Kak Umi's..thanks kak...

15 comments:

  1. kak yat, nak tanya nih, apam ni rasa padat gebu ke atau moist gebu lembbut basah basah gitu? sebab tengah cari apam yg basah basah gitu..nampak sedapnih

    ReplyDelete
  2. zah..

    yg akak wat ni cam tu la..moist & basah2..lembut sekali..akak ingat cara zah describe tu zah dah penah wat..

    apam ni tak padat..dia very soft & moist

    ReplyDelete
  3. Yat
    TQ berjaya melelehkan my air L ;-)

    Kita small heart kejap. Hari tu nak komen hal sawi tapi kotak word verif. memegun. :-(

    ReplyDelete
  4. Sedapnye apam kak!!! Liked the colors...very inviting! Dah abis??? Aisey man!!! ;)

    ReplyDelete
  5. Cik SOm..

    Tolonglah jgn small heart ya..continuelah geng ngan ai wlpun comment box ai tu bermasalah donia..ai kan bila pi baca citer u..masih terkedek2 nak kenakan nama ngan tuan punya badan..ai rasa nak kena baca dari permulaan kot..pun kekadang ai terketawa wlpun most often than not, dia tak tau saper TB, TA, KC, KG ker apa2lah..

    BTW, apa maksud memegun tu??

    ReplyDelete
  6. Love

    Dah habis la cayang.. sedap pada akak !

    ReplyDelete
  7. salam yat..rajin betul masak..meriah sungguh warnanya..tenguk je dah berkenan dihati..ni belum rasa lagi..

    ReplyDelete
  8. Yat
    You pernah main or biasa tengok gasing bila berpusing tak? Bila tekun berpusing, dia tak gerak memana pusing on the same spot, kan? Tu namanya memegun. Bila orang esp kanak2 majuk, dia duduk diam membatu tak toleh kiri kanan, megunlah namanya tu.

    ReplyDelete
  9. salam kak yatt!!!..orang amik resepi apam ni ekk..baru makan apam minggu lepas..teringin nak makan apam resepi lain pulak!!!hehe

    ReplyDelete
  10. Auntie,

    Memamng sedapapamni dia lembut and mulus sekali.. resepi kak ummikita cilok..sedap..akan kita wat lagi..

    ReplyDelete
  11. Cik Som

    oooooooooo ku baru tau tu makna memegun rhupanya..

    ReplyDelete
  12. MHJ..

    buat tau, jgn tak buat..insyallah..ada yg terguda kang..really!! :)jk orite..dun marah ek

    ReplyDelete
  13. salam,,
    kalau sy buat apam ni sblh mlm utk mkn berbuka.. basi tak? maklum la sy bekerja...

    ReplyDelete
  14. salam azlina,

    maksudnya u buat 1 hari lebih siang izit?
    kalo cam tu, lebih baik masuk esbok dulu and bila nak makan steam balik sikit...sebab kekadang menda2 kalo disimpan diluar mudah basi..nanti kempunan plak tak dapat makan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...